Informatie ZZP werkgever

Wat is het belangrijkste verschil tussen een ZZP-fysiotherapeut en een fysiotherapeut in loondienst?
Een ZZP-fysiotherapeut heeft geen arbeidsovereenkomst met de werkgever. Dit wil zeggen dat d.m.v. een modelovereenkomst wordt vastgelegd dat er geen sprake is van een gezagsverhouding of een verplichting tot persoonlijke arbeid. In de praktijk betekend dit dat de ZZP-fysiotherapeut vrij is om zijn eigen visie te volgen m.b.t. het vak fysiotherapie en zelf kiest of hij een opdracht aanneemt of afwijst van de werkgever.

Als er sprake is van een arbeidsovereenkomst dan is de fysiotherapeut in loondienst en heeft de werkgever wel invloed op de werkzaamheden van de fysiotherapeut.

Wat is een modelovereenkomst?
Sinds 1 mei 2016 is de belastingdienst gestart met de modelovereenkomst als vervanger voor de VAR. De belastingdienst heeft hierdoor meer controle en hoopt hiermee schijnzelfstandige te excluderen.

Het KNGF heeft samen met het VvAA een goedgekeurd modelovereenkomst gepubliceerd die gebruikt kan worden.

Een aantal voordelen van een ZZP-Fysiotherapeut:
• Een ZZP-fysiotherapeut regelt zelf zijn verzekeringen inclusief de AOV. Indien de ZZP-fysiotherapeut niet werkzaam kan zijn betaald de werkgever niet de kosten van het werkverzuim.
• Een ZZP fysiotherapeut is zelf verantwoordelijk voor eventuele kosten m.b.t. bij-/nascholing.
• Een ZZP-fysiotherapeut is op flexibele tijden werkzaam zijn binnen uw bedrijf.

Indien u vragen heeft over de ZZP-fysiotherapeut dan kunt u contact opnemen via contact of kijk op:

Belastingdienst

VVAA

De handhaving wordt opgeschort tot in ieder geval 1 juli 2018. Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen in die periode dus geen boetes of naheffingen, behalve evidente kwaadwillenden. De handhaving is eerder al uitgesteld tot 1 januari 2018. Een nieuw kabinet beslist over wat er verder gebeurt met de wet DBA. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom is besloten de handhaving van de wet DBA opnieuw uit te stellen.