DRY NEEDLING

Wat is dry needling?
Dry needling is een van de nieuwere behandelmethodes binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden gespannen spieren aangeprikt en veranderen dan snel in een ontspannen spier. Voor dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
 
Dry needling en acupunctuur
Dry needling en acupunctuur zijn twee verschillende behandelmethodes. Bij acupunctuur worden er meestal meerdere naalden ingezet om invloed uit te oefenen op de energiebanen. Bij Dry needling wordt er gebruikt gemaakt van één naald waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt specifiek op de zogenoemde triggerpoints van de spieren en niet op de energiebanen.
 
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘’knoop’’ in de spier die naast lokale drukpijn ook ergens anders pijn kan projecteren in het lichaam. De fysiotherapeut zoekt deze specifieke punten op door middel van palpatie (voelen).
 
Hoe herken ik een triggerpoint?
Pijn/ stijfheid lokaal in een spier of pijn/stijfheid die ergens anders in het lichaam projecteert
Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
Pijnontwijkend gedrag: anders gaan bewegen
Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid
 
Hoe ontstaan zulke triggerpoints?
Acuut moment – bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel
Bij langdurig herhaalde bewegingen of langdurig dezelfde (verkeerde) houding
Langdurige afwezigheid van bewegen (gips,braces of sling)
Instabiele gewrichten (enkels en/of knieën)
Psychologische factoren, zoals stress en depressie
 
Waar richt de behandeling zich op?
Het doel van de behandeling is het uitschakelen van een triggerpoint waardoor de spier zich ontspand. Bij langdurige klachten zal de therapeut zich vaak oriënteren op meerdere spieren.
 
Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier zich kort aan. Dit geeft een soort ‘kramp ’gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan zijn dat na een dry needling behandeling de spier vermoeid/zwaar aanvoelen. Uiteindelijk zorgt de ontspanning van de spier voor een beter bewegelijkheid.